Kosken Leipomo on vuonna 1918 perustettu perheyritys, jonka myymälöissä ja leipomossa on työntekijöitä yhteensä noin 70. Leipomolla on tuotantotilat Kaarinan Piispanristillä, jossa on työskennellyt eurooppalaisia harjoittelijoita jo vuodesta 2019.

Ensimmäinen Nova Talentin välittämä harjoittelija tuli yritykseen Ranskasta ”melko kevyellä” kielitaidolla. Yhteinen kieli muodostui työyhteisössä kuitenkin nopeasti. Yhteisen sävelen löytymiseen vaikutti tulijan ammattitaito, mutta myös harjoittelijan avoin kiinnostus suomalaisen työyhteisön osaamista kohtaan.

Leipomossa on viime vuosina vieraillut noin kymmenkunta leipuri- tai kondiittoriharjoittelijaa Ranskasta, Saksasta ja Italiasta. Yrittäjäpariskunnan Rauno Ruohon ja Seela Merivuoren näkökulmasta kokemukset ovat olleet pelkästään positiivisia. Erityisesti harjoittelijat, jotka ovat lähtömaassaan koulutettu yrityksissä (hands-on) ovat saaneet kiitosta osaamisestaan, aloitteellisuudestaan ja työntekemisen asenteestaan.


Kuva: Saksalainen Sava (kuvassa vasemmalla) neljän viikon harjoittelujaksolla leipomossa yhdessä leipomon työntekijän Antin kanssa. 

Leipomon kondiittoreille ja leipureille Nova Talentin välittämät harjoittelijat ovat tuoneet mukavaa vaihtelua. Työporukka on tutustunut uusiin ihmisiin omalla työpaikallaan arkisten toimien parissa. Kommunikaatiota englantia puhuvien tulijoiden kanssa ei ole koettu haasteeksi. Yhteisen kielen puute ei useinkaan ole este, kuten monissa yrityksissä luullaan. Yhteinen intohimo käsillä tehtävään työhön toimii useasti linkkinä yhteisen (ele)kielen löytämiseen. 

Eurooppalaiset harjoittelijat vahvistavat työntekijöiden valmiuksia toimia erilaisten ihmisten kanssa ja luovat jatkumon monimuotoiselle työyhteisölle. Kosken Leipomossa on viimeisen viiden vuoden aikana oltu avoimia eri kulttuuritaustoista tuleville työntekijöille, ja ulkomaiset harjoittelijat eivät enää ole uutta tai ihmeellistä. Harjoittelijoiden läsnäolo työyhteisössä nähdään enemmän energisoivaksi, kuin ylimääräiseksi ”taakaksi tai perässä vedettävyydeksi”.


Kuva: Kosken Leipomon yrittäjäpariskunta Rauno Ruoho ja Seela Merivuori 

Viime vuosina leipomon henkilöstö on kasvanut merkittävästi ja yritys saa monenlaisia työhakemuksia. Osa hakemuksista tulee myös ulkomailta – lähempää ja kauempaa. Seela Merivuoren mukaan ulkomailta tulevia työhakemuksia on usein vaikea arvioida. Kokemukset eurooppalaisista harjoittelijoista antavat kuitenkin yritykselle näköalaa ulkomaisesta osaamisesta. Nyt yritys on jo tehnyt ensimmäisen kansainvälisen rekrytoinnin, ja prosessin aikana myös työyhteisöä kuultiin. "Otetaan töihin ilman muuta" oli työyhteisön kanta ja päätöstä ei ole kaduttu.


Kuva: Harjoittelujakson loppupalaverissa italialaiset harjoittelijat Paola ja Iris sekä leipomon työntekijä Kristiina. Kuvassa oikealla Nova Talentin Vesa ja italialainen opettaja Maria-Pia.